Friday, September 13, 2013

Day 100 - 10th September, Belly River - Babb (back in USA again) - St. Mary, 34.42 miles

Krásne a horsky svieže ráno s neuveriteľnou scenériou okolo nás. Hory, hory, hory. Počas raňajok nás trochu zaskočil ranger-údržbár (prišiel natrieť stoly v prístrešku, kde sme spali, aj keď vyzerali byť nedávno natreté). Ale nerobil problémy, počkal kým doraňajkujeme a pobalíme sa. Na hranicu s USA sme museli prejsť cez ďalší dlhý a strmý kopec, celkom dobrá rozcvička, hneď takto z rána. Do USA sme sa dostali prekvapivo ľahko, náš turistický waiver stále platil takže to nebol problém, jediný problém boli dva pomaranče, ktoré sme dostali od kanaďanov vo Watertone, pomaranče sa do Montany nesmú dovážať. Ale keď sme policajtovi na hranici povedali, že ich zjeme hneď tu (aj tak sme to mali viac-menej v pláne) a sľúbili, že rozhodne neopustia hranice Montany, tak nás pustil ďalej. Takže sme spať v USA aj keď iba na 10 dní, než nám vyprší povolenie. Na hranici sme stretli jedného chalana na bajku, čo odtiaľto štartoval do Panamy. Cesta do “Glacieru“, národného to parku, bola parádna húsenková dráha, dlhé zjazdy a nie veľmi drastické kopce, parádne výhľady, hlavne na Chief Mountain, posvätnej to hore miestnych domorodcov, ale aj na prériu. V jednom priesmyku s obzvlášť vydareným výhľadom na tento kopec sme si dali obed, pozorujúc turistov vyskakujúcic a opäť naskakujúcich do áut, motoriek či autobusov, niektorí z nich sa zastavili na kus reči, tak sme sa napr. zoznámili s Lindou & Warrenom, ktorí tu boli na dovolenke a veľmi sa im páčil náš príbeh. Je to super ako takéto bicyklovanie dokáže ľudí nadchnúť. Potom náš čakal zjazd z kopcov do údolia, celkom šialený zjazd v 50 km/h a na záver s kravou stojacou uprostred cesty. Nepohla sa ani o milimeter. Prešli sme cez malé mestečko Babb, vyzeralo ako z dôb divokého západu. Pomerne nepeknou cestou sme sa dostali do St. Mary, vstupnej to bráne do Glacier National Park. Hory, ktoré tu čneli k oblohe boli nádherné a monumentálne. Prenocovať sme museli s komerčnom kempe za 25$, pretože v štátnom sa pre problémy s medveďmi nemohlo stanovať.

Cold fresh morning, surprised a little by maintenance guy who came to paint tables... Rode through a second long and steep hill to US customs. Guy from border patrol didn't do any troubles, only problem was that we had oranges from that couple yesterday. And you cannot bring oranges to Montana. But when he found out that we have only two oranges and when we promised that they won't leave Montana, actually that we will eat them right now, than he was OK and we could go. So we are back in USA again!! And till our tourist waiver expired we have 10 days. With forecast which promised at least one week of good weather we were more than optimistic. Glacier National Park here we go!! While we were eating oranges on the parking lot, we met one young guy, Dan, who started from here his bike trip to Panama. Good luck Dan, maybe we will see you on 101!
Downhill ride to Babb was crazy steep on some parts, and with many amazing views, especially to Chief Mountain - holy mountain for local aboriginal people. In one pass with spectacular views on land around with dominant Chief Mountain, we spoke with Linda & Warren, they were on vacation here and really liked our story. Than another downhill ride in 30 miles/h with cow standing in the middle of the road. Road to St. Mary was quite crowded, but again with beautiful views to Rockies, this time to Glacier NP. Finally we used our volunteer passes. We tried to stay at St. Mary State Campground (only one which was still open, others are already closed for season), but they had serious troubles with bears and didn't allowed us to stay there in tent (only for RV), so we had to go across valley to private campground and pay 25 $ per night...

Pictures:
Hwy #6 with spectacular views on Chief Mountain
Glacier NP here you are!

No comments:

Post a Comment