Monday, June 10, 2013

Cez Pennsylvániu k rieke Allegheny

Včera sme sa zobudili do zamračeného rána (skôr obed), cez deň sa to moc nezmenilo, ale aspoň to bolo bez dažďa. Pomaly sme sa prebojovávali cez pensylvánsku pahorkatinu, bolo to ako jazda na húsenkovej dráhe, prudký kopec hore potom zošup dolu. Niektoré zjazdy stali za tú drinu, myslím že sme zopár krát prekročili max povolenú rýchlosť. Ale ku koncu dňa sme už tie kopce veľmi nezvládali, Cemetery road sme skoro nepredýchali, tam bolo tých kopčekov asi dvadsať. Inak krajina pekná, všade samé farmy, polia, pasienky, lesy, skoro to isté ako u nás. Niektoré cesty boli úplne bez premávky, výborne sa bicyklovalo. Ľudkovia tú sú tiež fajn, každú chvíľu nám niekto máva, zdravý nás, púšťajú sa, že kam ideme. Sme tak trochu putujúca atrakcia. Pýtali sme si vodu a dostali sme aj plnú hrsť sladkostí, jablká, tetuška by nám aj sendvič urobila. Akurát ku koncu dňa sa všade na okrajoch poli a lesov začali rojiť tabuľky s nápismi “súkromný pozemok“, “zákaz vstupu -narušiteľa budú zastrelený“. A to sme potrebovali niekde zabivakovať. Nakoniec SJ už toho mala dosť a opýtala sa v najbližšom dome či môžme kempovať na ich trávniku (tú nemajú záhrady). Mohli sme, nenašli s tým najmenší problém.

V sobotu nás čakalo už iba zopár kopčekov a potom zjazd (skoro) horskou dolinou k rieke Allegheny. Tu v malom mestečku Foxburg sme sa napojili na cyklocestu vedúcu popri rieke. Ale ešte predtým sme túto ďalšiu metu našej cesty oslávili dúškom čokolády z miestnej úžasnej čokoládovne. K obedu vyliezlo aj slnko, cyklocesta hre postavená na bývalej železnici, je to dosť zaujímavé, staré kamenné mosty,násypy, telegrafné stĺpy (teda ich zbytky). V Emlentone sme nabrali vodu v bývalom parnom mlyne a jeho majiteľ nám spravil exkurziu a poukazoval nám celý mlyn. Údolie Allegheny pripomína trochu Dyje, akurát je o dosť širšie. Cyklocesta viedla aj cez tunel, za ním sme našli výborné a legálne miesto na kempovanie, čo sme ihneď využili. Je tu aj prístrešok, ale predtým než sme sa v ňom usídlili sme museli pozametať dikobrazie hovienka. Keďže tu bolo aj ohnisko malo klasickú štvorchodovú večeru. V noci nám tu všade blikajú svätojánske mušky (tu nesvietia, iba blikajú), vyvreskovali mývali a jeden dikobraz nám skoro vliezol do spacáku.

V nedeľu sme sa zobudili do krásneho dňa, celý deň nás viedla cyklocesta popri rieke Allegheny, prešli sme cez ďalší starý tunel, obkukovali indiánsky kameň bohov, postretávali kopec zvedavých cyklistov, naďabili na jahodový chodník (skoro náhrada za obed), pri ďalšom kempovacom mieste sme konečne dali vysušiť naše mokré veci, poprali špinavé a poriadne sa vyráchali v Allegheny. Prešli sme cez Oil City (tu po prvý krát objavili v amerike ropu, doby tekutého zlata pripomínajú staré pumpy ako aj náučný chodník) a po menšom (prvom) nákupe sme skončili v Oil Creek State park, kde sme využijúc tunajšie piknikové miesto vykúzlili ďalšiu štvorchodovú večeru a svätojánske mušky nám tu prevádzajú neuveriteľné divadlo.

Friday was cloudy and chilly whole day, but without rain. We really didn't expect that Pennsylvania would be so hilly. This was ride on rollercoaster, up and down, all day. Cementary road with it's "twenty" hills nearly killed us. But the country side was very nice, lots of farms, fields, forests. Kind people, one woman gave us candy and apples, many people were asking questions about our trip. In the evening we camped in some family's yard, SJ asked if we could stay.

On Saturday we finally arrived at the Allegheny river. First stop was in Foxburg, actually in Divani chocolate shop. Then we followed an old railroad, now it is a bike trail. In Emlenton we visited old steam mill. Bike trail led though one tunnel, tomorrow will be one more. Now we camping near the river and one porcupine still wants to sleep with us...

Sunday was very nice and warm. We passed another tunnel, met a lot of bikers who wanted to know everything about us, found wild strawberries, Indian rock of God, many old oil drills, washed our dirty cloths and also us (finally) in Allegheny river, passed through Oil City (first oil in USA came from here). Now we are in Oil Creek State park and lightning bugs are doing amazing fire show.

No comments:

Post a Comment