Thursday, June 20, 2013

Day 18 - June 20th 2013, 48.38 miles, Selkirk – Port Dover – Delhi - Otterville

Všetky zásoby prežili mývalí nočný nájazd. Vyrážame skoro ráno (náš rekord, je len niečo málo po ôsmej), časť motivácie spočívala v tom odísť skôr ako otvoria Office v kempe a budeme musieť zaplatiť za noc. Tento plán nám vyšiel :-). 

Za Salkirkom obchádzame najprv elektráreň (na uhlie) a potom sa dostávame k oceliarni, ktorá je však zavretá. Pred jej bránami posedávajú „bývalí“ zamestnanci, protestujúci proti zavretiu továrne. SJ sa s nimi hneď púšťa do reči a zisťuje čo sa deje. V skratke, oceliareň kúpila U.S. Steel, a keďže momentálne obchody moc nejdú, zavreli to tu takpovediac cez noc a zamestnancom neponúkli žiadnu vhodnú alternatívu. Takže americko-kanadské vzťahy sú v tejto oblasti trochu pošramotené. 

Za oceliarňou sa dostávame do Port Doveru, kde vďaka mapám čo sme včera dostali, nachádzame parádnu cyklocestu vedúcu do kanadského „vnútrozemia“ do mestečka Delhi, ktoré je na ceste do Londýna (Američania nemajú veľmi bujnú fantáziu na vymýšľanie zemepisných názvov), nie že by sme chceli ísť do Londýna, ale je to zhruba v rovnakej zemepisnej šírke ako chceme prekročiť hranicu do USA. Cyklocesta nás vedie popri malej riečke, všade okolo sú lesy a lúky, zrazu ako keby sme sa ocitli v úplne inej krajine. A ako to už tu je tradícia, opäť je vybudovaná na starej železnici.
V Delhi dopĺňame vodu a vrháme sa do útrob agrokultúrnej púšte, ktorá dominuje v tejto časti Kanady. Cesty sa tu projektovali presne podľa pravítka, dlhé rovné línie, pravé uhly. Stretávame miestnych cyklistov a dostávame typ na miesto kde sa dá prespať. Je to pri malej riečke kúsok od Ottervillu (asi tu v minulosti mali vydry, možno ešte stále majú). Po pár míľach naozaj nachádzame celkom pekné miesto, schované v lese – čo znamená, že večeru varíme na naozajstnom ohni, bez pomoci fosílnych palív. Baška trocha hrá na  flautu, ja trochu brnkám na mandolínu. Baška brnká na nervy miestnemu mývalovi, vyháňa ho na strom a zrejme mu do konca života pokazila pôžitok z fotografovania. Tašky s jedlom preventívne vešiame na strom, ale celú noc je pokoj.

No comments:

Post a Comment