Tuesday, June 4, 2013

Tak prvé dva dni máme úspešne za sebou. Prvý deň sme sa dostali z Everretu do Youngstownu. Predpokladaná dĺžka tejto etapy bola okolo 90 km. Nakoniec to bolo skoro 120 km. Priveľa na prvý deň. Navigujeme sa podľa GoogleMaps, ktoré sú fantastické, ale keď máme k dispozícii iba napísané inštrukcie (šetríme mobil, takže je stále vypnutý), je pomerne jednoduché si trochu zájsť, hlavne pokiaľ chýbajú popisky ulíc/ciest (tu je každá cesta vlastne ulicou a má svoje meno) alebo inštrukcie sú trochu zavádzajúce. V budúcnosti sa musím viac spoliehať na svoj inštinkt, keby som to spravil včera, tak sme v pohode. Takto sme skončili úplne zničení 16 km pred Youngstownom, poniektorí z nás už neschopní ďalšieho pohybu. Zachránila nás priateľka SJ (SaraJane), u ktorej sme mali stráviť prvú noc. Keby pre nás neprišla autom a nezobrala naše bágle, tak bivakujeme na “predmestí “ Youngstownu.

Odhliadnuc od tohto “malého“ debaklu sme mali úžasný deň. Po rozklepanom štarte (ovládať plne naložený bicykel je celkom fuška, každý má tak okolo 40 kg - trochu sme to prehnali s jedlom, síce je sušené, ale máme zásoby asi tak na pol roka), si začíname zvykať nielen na “bajky“, ale aj na seba navzájom, SJ s ukazuje ako výborný parťák a naša krvná skupina. Ráno bolo ešte pod mrakom, ale za chvíľu už bolo krásne slnečné, aj keď chladné počasie. Ideálne na bike. Po tom, čo sme vyšlapali kopec z údolia Cuyahogy, sme išli prevažne po cyklocestách (bývalé železnice) a po všelijakých bočných cestách prakticky bez premávky. Ohio bolo ako obrovské zelené more, pri pohľade z kopca vyzeralo ako keby sem nikdy nedorazila civilizácia, všade samé stromy. Až keď človek prechádza krajinou, vidí, aká je to ilúzia, všade sú totiž polia, farmy, trávniky, jazerá. Teda farmy tu boli v minulosti, teraz sa skoro všetko mení na obytné štvrte, Ohio je vlastne jedno veľké predmestie, všade sú rodinné domy. Občas bol problém si čo i len odskočiť na wc. Ale ak nerátam štvrte s domami ako z počítačovej hry Sims a s umelými trávnikmi, tak to viedli celkom malebne.

V Kente sme stretli chlapíka s podobne naloženým bikom ako máme aj my. Objavil sa v momente, keď sme potrebovali trochu pomôcť s navigáciou (vesmír funguje). Ďalšia sranda bola, že tiež smeruje na západ do Washingtonu. Chvíľu po tom sme stretli iného týpka, čo mal opasok vyrobený zo starého bicyklového plášťa a reťaze a v minulosti fotil pre Adventure cycling (odfotil si aj nás).
V Ravenne sa SJ uvoľnil predný nosič a nemali sme poriadne náradie na jeho upevnenie. Poblíž bol však obchod s autami. Za chvíľu SJ doniesla vhodný šrobovák. A za rohom bol obchod s náradím. Konečne už máme poriadny šrobovák.  :-)

Druhý deň sme strávili so SJ priateľkou, ktorá pracuje na organickej farme/duchovnom centre (niečo ako kláštor/rekreačné zariadenie, skrátka retreat centre) - Villa Maria (ako sme sa dozvedeli neskôr, nachádza sa už v Pennsylvánii, takže už môžme povedať, že sme navštívili tri americké štáty  :-)). Trochu sme im pomohli pri naťahovaní protiburinových fólií, vyskúšali sme si sadenie, majú tu úžasnú bylinkovú záhradu, stodolu s búdkou pre plamienky (rovnaká ako boli voľakedy tie naše), pozreli sme si bývalé mäsiarstvo premenené na Art house (úplná fantázia, na povale bola meditačná miestnosť s malou zenovou záhradou - čo sme si hneď vyskúšali a výborne si tu zarelaxovali - zdriemli), majú tu aj labyrint a ľudia tu sú úplne skvelí. Stretli sme sa s úžasnou sestrou Terezou (toto miesto obývajú mníšky vo výslužbe). Aj napriek vyššiemu veku z nej vyžarovala neuveriteľná energia a pohoda, vyzerala ako ženská verzia nášho učiteľa Tai-chi. A pochádzala z Borského Mikuláša  :-)
Úžasný deň sme zakončili večerou na trávniku pred Carrieným (priateľka SJ) domom.
P.S.
Naučili sme ich ako sa varí bylinkový čaj.

First day
Last good bye to Emily, Erin, Tess & Rudy. First metres In bikes were horrible, why we packed so many things, bikes are terrible heavy. Second mile was better, after forty miles it was quite bearable. Not the hill up from the Cuyahoga valley, only Barbora did it on bike. Weather was amazing, sunny & chilly, ideal for biking. We followed bike trail (old railroad) to Kent and got lost a little. But we met one biker, on his way to Washington, and he helped us. We did small detour in Ravenna. Well it isn't very easy to navigate without map, only with written directions. In Ravenna SJ's front rack got lose and we didn't have good screwdriver to fix it, but SJ borrowed one from car shop and than we found that hardware store was right behind the corner. Slowly we were heading to Youngstown, crossing many small hills, Ohio looks like sea of green, many farms, much more houses, and illusion of forests. Close to Youngstown our directions fooled us again and we did another huge detour, nice detour but it was another 12 extra miles. Finally SJ's friend saved the day (actually night, it was nearly midnight), and took Barbora with her bike and all our bags by car.

Next day we spent at Villa Maria farm/retreat centre with SJ's friend Carrie. She showed us whole farm, we helped a little with planting and transplanting onions, visited Art house, Labyrinth, met really nice people here. It was really delightful experience. Pleasant day finished with delicious dinner on the lawn.

No comments:

Post a Comment