Tuesday, July 2, 2013

Day 30 – July 2nd 2013


Navštevujeme jeden z najväčších antikvariátov v USA - John K. King Used & Rare Books, nachádza sa niekde na okraji centra Detroitu a zaberá celú jednu štvorposchodovú budovu. Tento antikvariát založil John K. King, keď bol tínedžer a funguje už okolo päťdesiat rokov, z toho tridsať rokov v tejto istej budove. Videl som reakciu jedného chlapíka čo sem prišiel a udivene hovoril, že naposledy tu bol ako malý chlapec. Ľudia sem chodia nielen pre knihy, ale zčasti aj preto, aby videli túto nevšednú atrakciu. Pretože to nie je len taký obyčajný obchod, je to viac bludisko/múzeum/obchod s kuriozitami.  Na to, aby ste sa tu aspoň ako tak orientovali, potrebujete mapu. Po dvoch hodinách blúdenia v úzkych uličkách vytvorených napechovanými regálmi s knihami som skonštatoval, že mi stále ešte ostáva pozrieť viac ako polovica obchodu. Pre knihomoľov hotový raj. Jediné šťastie/smola pre nás bolo, že už máme okolo dvadsať kíl kníh/papiera, čo chceme poslať na Slovensko, takže sme žiadne ďalšie knihy nekupovali (teda Baška kúpila iba jednu, malú). Nie tak SJ so svojimi súrodencami, tí odchádzali s plnými náručiami kníh.

Po tomto kultúrnom zážitku sme sa išli najesť do pravého bohémskeho pekárstva, v miestnej rozpadnutej štvrti (Detroit je v podstate jedna veľká schátralá štvrť), a trochu sme podporili miestnu ekonomiku.
Ďalej nasledovala ďalšia návšteva SJ strýka, zväčša som ju prespal v hamake, čo mali na záhrade :-). Po ceste na ostrov sme sa zastavili vo videopožičovni (veľký výber, ale len americké filmy), takže večer sme si ešte pozreli Blues Brothers – veľmi absurdný film, miestami celkom ftipný.

No comments:

Post a Comment