Friday, July 5, 2013

Day 33 – July 5th 2013


Dnes ideme na tradičný koncert Detroitského symfonického orcherstra s kanonádou a ohňostrojom, ktorý sa koná v Greenfield Village v Detroite v rámci osláv Dňa nezávislosti. Predtým sa ale ešte zastavujeme v bike shope, husto pokrytom fishflies-ami, kupujem novú sedanku (dúfam, že pohodlnejšiu) a ešte nejaké súčiastky na naše biky.


Greenfield Village je niečo ako obrovský skanzen vytvorený Henrym Fordom – ten všetko, čo ho nejako zaujalo a malo nejakú historickú hodnotu, skrátka kúpil a presunul na toto miesto, alebo vytvoril toho repliku. Takže tu sú rôzne historické budovy, továrne, farmy, obchody a všetko stále funguje (môžete si vyskúšať prácu na sústruhu alebo fúkanie skla), prechádzajú sa tu ľudia v dobových kostýmoch (okolo roku 1870), jazdia tu prvé Fordy, chlapíci na prvých bicykloch (také to jedno veľké koleso), na trávniku trénuje baseballové družstvo, poblíž si môžete zahrať rôzne hry z dôb viktoriánskych, pod stromom trio pastelovo odetých „švárnych“ mládencov a trio správne vycpaných „švárnych“ dievčat vyspevuje songy zo starých reklám na Ford, pani učiteľka v starej škole nám vtĺka do hlavy Leninom tak oslavované heslo „učiť sa, učiť sa, učiť sa“ (otázne je, kto to vlastne komu ukradol), na plantáži vám párik otrokov porozpráva svoje historky a občas sa v tieni stromov mihne zamračený Ranger na svojom vernom koni Rose.

Dostávame sa sem prakticky zadarmo, bo SJ dedko je v oddiele delostrelcov, čo „hrajú“ na záver koncertu. Trávime tu pol dňa, ale nestíhame prejsť a vyskúšať ani polovicu, Greenfield je naozaj veľký. Večerný koncert je skvelý, akurát zo začiatku je tam trochu moc „God bless America“, ale to sa na Independence Day dalo čakať. Kanonáda je súčasťou Čajkovského 1812, op. 49 (ak poznáte film Vendeta, tak je to ten song pri ktorom vyletí do vzduchu britský parlament) a je to celkom šupa (už chápem prečo sú kanóny tak ďaleko a nemieria do publika :-)). Na záver je parádny ohňostroj a potom nasleduje masový úprk domov, ale ľudia sú tu celkom organizovani a tak to nie je až taký veľký chaos.

No comments:

Post a Comment