Thursday, October 24, 2013

Day 141 - 21st October, Bruceport State Park - Cape Disappointment, 43 miles

Ráno sme zistili, že ďalší “bajker“, čo využil “služby“, uzavretého parku bol istý kanaďan, volá sa John a je z Quebecu. Je na ceste okolo USA. Zdal sa byť ako dobrý týpek a keďže sme mali spoločnú cestu rozhodli sme sa, že pôjdeme spolu. Cestou sme sa postupne dozvedeli jeho “story“, že jedného dňa so uvedomil, že akosi nerobí to čo ho teší a tak nechal “doma“ svoju nepodarenú ženu, ktorá ho “nechala“ po tom čo prišiel o prácu a keďže deti už má veľké (je mu okolo 40), zredukoval svoj majetok na bicykel a zopár vecí čo má na ňom a jednu krabicu, čo nechal u kamaráta, opustil podnájom, kde býval a s pár dolármi v kapse, vyrazil na bajku si trocha vyvetrať hlavu. Keď sa mu minú peniaze, tak sa niekde zastaví, pár dní pracuje a potom ide ďalej. Okrem toho, že bol vyštudovaný technik, a kopec znalostí ako inžinier, mal celkom dobré “ekologické“ a “protisystémové“ zmýšľanie a ako málo kto poznal, že sadlo sa dá použiť aj inak ako len na vyprážanie (konečne sa nám ho tu v obchodoch podarilo nájsť, takže už sa stravujeme skoro po slovensky), veľmi má rád čili a nemá problém zjesť aj jedlo čo ti spadne na zem, takže do našej party celkom zapadol.
Postupne sme sa blížili k “Mysu Sklamania“ (Cape Disappointment) na hranici s Oregonom, kopírujúc pobrežie plné krásnych zátok, potokov a mokradí, dokonca občas s lesom, ktorý nebol zjazvený holorubmi (ale to naozaj iba občas). Všetko tu bolo ovplyvnené prílivom a odlivom, rozdiel môže byť až tri metre. Cape Disappointment bol nádherný, žiadne sklamanie. Prišli sme navečer, hmla, ktorá sa ešte stále drží oceánu trocha ustúpila. Chvíľu sme si máčali nohy v oceáne a potom skrz prízemné chuchvalce hmly prešli ku skalám/útesom náhle vystúpivších z piesku a hmly, tieto útesy tvoria onen obávaný mys a spolu s majákom hľadia do ústia rieky Columbia. Prespali sme v miestnom State Parku.

In the morning we found out that the another visitor of this state park is also biker. His name is John and he is from Canada. After a small chat we found out that we have the same way, so we decided to bike together. It was very nice and sunny, warm day. We biked next to the coast, with many bays and passed many sloughs. Difference between high and low tide is about 10 feet here so during low tide everything around was muddy. During lunch we discovered that we have a lot of common with John, for example he doesn't have any problem to eat raw vegetable like onion or garlic or lard as a spread for bread, baked his own bread and cook porridge for breakfast, also camp everywhere is possible and don't like to waste money for campgrounds. As we biked with him, he told us a part of his story, that why he left Quebec and biked through Canada and that his goal is to bike around USA.
In the evening we reached the Cape of Disappointment. In the evening light and with light mist the cliffs looked gorgeous.

No comments:

Post a Comment