Thursday, October 24, 2013

Day 142 - 22nd October, Cape Disappointment - Astoria, 24.41 miles

Zobudili sme sa do krásneho slnečného rána, ale kým sme s najedli a pobalili, z oceánu sa privalila hmla a všetko zahalila do odtieňov šedej. Aspoň boli útesy s majákom viac atmosferické. Pozreli sme si pláž s hromadou naplavených kmeňov, Baška s Johnom sa snažili nechať spláchnuť do oceánu nejakou “sneaky“ vlnou a Baška si niekde v tej zmeti kmeňov nechala sandále, takže sme s nimi chvíľu hrali na schovku.
Vybehli sme si aj na maják, nechajúc všetky naše doklady, peniaze, bicykle len tak bez dozoru. U nás by som si to nedovolil ani náhodou, ale tu na divokom západe je to úplne v pohode. Z majáku sme asi pozreli zahmlené ústie rieky Columbia do mora. V minulosti najobávanejšia rieka, ktorej ústie sa stále menilo s mnohými plytčinami a pieskovými ostrovmi, sa teraz poslušne tmolí v zregulovanom koryte. Na druhú stranu vďaka kamenným hrádzam získal stáť Washington, niekoľko kilometrov štvorcových, na ktorých sa nachádza State Park a kemp, kde sme spali. Po ceste so Astorie, sme našli ďalší IPhone. Bol zablokovaný, takže sme nemohli zavolať majiteľa, ale aj tak som ho zobral, mysliac si že ho necháme na najbližšej policajnej stanici, IPhone je pre nás nepoužiteľný, nedá sa na ňom výmeniť karta, to tak nájsť SmartPhone, ako sa to podarilo Johnovi, to by s nám celkom hodilo. Až do Astorie sme na žiadnu políciu nenarazili a až v Astorii sa nám podarilo spojiť s majiteľom telefónu, ktorý naň zavolal. No nepotešil sa, nachádzal sa asi 20 míľ od Astorie. Asi sa mu nechcelo predchádzať cez ten 4 míle dlhý most, tak úzky, že každému nákladiaku sme riadidlami oškreli lak na karosérii (v skutočnosti nás iba jeden “logging truck“ minul tak tesne, drevorubači sú hovädá, hlavne teda ich šoféri čo sa valia v obrovských nákladiakoch vrchovato naložených stromami, ako keby im patrila celá cesta, bohužiaľ ich tu jazdí pomerne dosť). Každopádne, keď majiteľ telefónu dorazil, spolu so svojim kumpánom (vyzerali dosť podozrivo), akurát schmatli telefón a odfrčali preč. Do Astorie, okrem toho, že ju máme po ceste sme zavítali aj preto, že Bašku tí mal čakať na pošte list od Terky (slovenskej), nečakal. Kdesi sa stala chyba, možno ho Cheryl zabudla poslať, nevolali sme sa jej, takže to ostane asi chvíľu záhadou. Ešte sme navečer nakúpili nejaké zásoby v Safeway a zabivakovali kúsok od mesta pri prístave.

Today we woke up into nice sunny morning, but very soon fog came from the ocean and everything sunk in the gray mist. But even in this weather was Cape Disappointment very nice, mystic. First we climbed through driftwood on beach near lighthouse. Baska and John were trying to "catch" the waives, or it was opposite? Than we went to the lighthouse, up on the cliffs with foggy views on the Columbia River. When we left Cape Disappointment and went to Astoria, Baska found another IPhone on the side of road (this was the third one). It was locked and we were unable to find it's owner, so we decided to take it with us and leave it on the nearest police station. Problem was, that there wasn't any on the way a we had to take it to Astoria. It's owner called right when we arrived to this "pleasant" town (in the fog it looked quite sad) and that guy wasn't happy that we took it to Astoria, wasn't happy at all :-) It looked like that he would be happier without phone, than to drive to Astoria. Well, I don't blame him, the bridge across Columbia River is really horrible, nearly 4 miles long and very narrow, we were nearly killed by one arrogant logging truck (nearly all of them are arrogant, they probably think that whole road is only for them) and there was also construction work in the middle of the steepest part. But it would be nice to say "thanks" at least, when he and his buddy arrived they just grabbed the phone and left without a word. We stayed in Astoria, because Baska needed to go to the post office, there should have been the letter from her friend from Slovakia, but it wasn't there... and we also had to buy new tire for Baska (I found same front rack as Baska's, so I bought it too, it would be nice to have front rack which doesn't holt together thanks to ducktape).


No comments:

Post a Comment