Monday, November 25, 2013

Day 174 - 23rd November, Manchester - Anchor Bay - Gualala - Fort Ross - Jenner - Sonoma Coast Beach, 68.14 miles

Dnesny den, rovnako slnecny ako tie predchadzajuce sme zacali pekne z rana, nechajuc svajciarov aj americanov za sebou a prechadzajuc malebnymi udoliami pomedzi farmy, zo zaciatku dost daleko od pobrezia. Dnesok bol extra kopcovity, brzdy ani vychladnut nemali kedy a prevody sme prehadzovali ako na beziacom pase. Ale aj tak napriek peknemu startu rano nas postupne predbehli ako tazkonalozeny svajciary, tak aj lahkoodeny americania. Svajciarov sme uz nevideli, ale s americanmi sme sa stretli v Gualale, kde parkovalo ich podporne vozidlo a hotovili sa svedske stoly na obed. Slovo dalo slovo a uz im Baska len tak medzi recou sfutrovala polovicu zasob. Ja som mal voci tomu dost velke skrupule, zobral som si len tak v ramci slusnosti, co som neskor olutoval, kedze akosi nam nevysiel cas na poriadny obed (ono pri tom kochani a foteni ten cas leti...) A aj ked som spociatku na Basku zazeral, pre jej neokrochanost, neskor sa nam to naramne oplatilo, ze sa s touto skupinkou dala do reci a nadviazala kontakty, ale o tom az neskor. Zatial sme sa iba dozvedeli, ze su to vsetko ludkovia pracujuci v environmentalnej vychove a toto bola ich posezonna, teambuildingova tradicna akcia. Vlastne robili skoro to iste co my v Cuyahoge. Svet je naozaj maly, ked cestujes na bicykli a vsetci ludia su navzajom nejako prepojeni.
Za Fort Ross sme minuli skanzem s ruskymi kostolikmi a pravoslavnym klastorom, zbytky ruskeho osidlenia a asi to naj z historickych budov co sa da na zapadnom pobrezi najst :-). Neviem, preco sme neostali v blizkom State Parku spolu s Americanmi, ale tahali sme dalej, netusiac ze ideme do najtazsich kopcov na tomto useku, ale stalo to zato, pri slapani po uzkej ceste na okraji utesu padajuceho takmer kolmo cca 200 m do oceanu, sme si vychutnavali jeden z najkrajsich zapadov slnka tu na pobrezi. A napokon ani tento kopec nebol taky zly, akurat sme na jeho vrcholok prisli uz za tmy a to nas este cakal strhujuci zjazd do Jenneru po superuzkych serpentinach, za ktore by sa nemuseli hambit ani v Norsku. Ale zvladli sme to, ba dokonca aj prezili a za svetla celoviek ukrajovali kilometre do Jenneru, za ktorym mal byt Park s kempom. V noci sa riadne ochladilo, mali sme pocit, ze skoro mrzne. Kemp sme nenasli a tak sme si poslapali este o nejakych dalsich 10 km dalej az sme konecne narazili na RV kemp v Sonoma Coast Beach. Ale tento kemp bol totalne plny a len pre RVcka, nastastie nas prichilil na svojom placku "kemp host", co je nieco ako spravca. Keby ako na potvoru neprisla rangerka, mohli sme to mat zadarmo, takto sme si zaplatili, nastastie iba bajkersku cenu (to je 5$ na osobu, RVckari platia zvacsa okolo 30-50$ za miesto, ale zase ich tam moze byt ako hadov, takze ked sa to rozrata az o tolko drahsie to nemaju...) a dostali sme moznost pouzit zadarmo sprchu v najblizsom State Parku, kedze tu sprchy neboli (kazdy mal svoju vlastnu vo svojom RVcku), bolo to fajn, bo vzhladom na nedostatok drobnych v nasej kapse a nedostatok sprch vobec tu na pobrezi sme ziadnu sprchu nevideli uz okolo 10 dni a uz to zacalo byt celkom citit...

Again the sunny day with perfect wind. We started nicely early in the morning, left swiss couple and group of USA guys behind us. First we passed throught nice hills and valleys between farms, later came bigger and bigger hills. In an another pitoresque town with name Anchor Bay, where we stopped to buy some gasoline for our cooking stove, the swiss couple caught up with us and this was the last time what we saw them, hopefully they arrived safely to San Fran. Later we met also that USA group, first they left us behind, but then in Gualala we found them, having lunch on the side of the road. They invited us for the lunch, Baska was already pretty hungry, so they lost nearly half of their supplies :-). As Baska has been eating, we told them about our trip and usual staff, like where we came from, what we studied, etc ... and we found out that these guys are also environmental education teachers, as we were in Cuyahoga, but they are from camp in Santa Catalina Island and this trip is their tradition after the finished season. It was very good that we stopped there, even first I didn't want to, but later this new contacts helped us a lot. In the late afternoon we arrived to Fort Ross and probably the biggest hills on this part of coast. We passed next by old Russian church, the evidence of Russian settlement in this region. And spent beautiful evening with pedalling up to the crazy long and super steep hill, on the edge of cliff falling straight down to the ocean some 200 yards below us. But the sunset was gorgeous. Also the downhill ride in the dark through serpetines as from Norway. We houped that in Jenner will be state park with camp, but it wasn't and we had to go nearly to the Bodega Bay until we finnally found som RV park, it was completlly full and without hiker/biker site, but the camp host let us built the tent in front of his RV and told us about free showers in the next State Park. That was very good news, because we didn't have any change for showers, and there nearly haven't been any on the way here. And after 10 days without shower we were looking forward to this opportunity :-)

No comments:

Post a Comment